INAUGURAREA STADIONULUI ,,OTTO GREFFNER”

SĂRBĂTOAREA SPORTULUI ŞIRIAN

În data de 4 iunie 1949 s-a desfăşurat primul joc de fotbal pe acest stadion. Este vorba de un meci de campionat, câştigat de echipa din Şiria împotriva Victoriei Ineu cu scorul 2 – 0.

De atunci, generaţii după generaţii de şirieni au trudit pe gazon sau au trăit în tribună emoţii unice sub culorile echipei noastre dragi Şiriana Şiria.

Începând cu anul trecut stadionul a intrat în ample lucrări de modernizare. Nu dorim să politizăm evenimentul, dar este de remarcat faptul că în aceste vremuri grele din punct de vedere economic la Şiria se găsesc resurse necesare pentru a se sprijini mişcarea sportivă. Au fost renovate şi modernizate complet vestiarele, a fost regazonat terenul de joc, a fost amenajată o pistă de alergări din material sintetic, au fost instalate pe tribună 500 de scaune din plastic, a fost montată o instalaţie de nocturnă, au fost înlocuite băncile de rezerve cu altele mult mai moderne, a fost înlocuit gardul împrejmuitor atât al terenului de joc cât şi (parţial) al stadionului, au fost înlocuite porţile terenului de joc, a fost amenajată o groapă pentru sărituri în lungime, a fost amenajat un teren de tenis cu piciorul, a fost montată o instalaţie de sonorizare.

Conducerea Primăriei Şiria a hotărât să-l cinstească pe doctorul în istorie OttoGreffner, o mare personalitate a fotbalului şirian, acum stabilit în Germania, acordând numele său, stadionului. În felul acesta, zicem noi, este onorată şi memoria lui Gheorghe Greffner (tatăl lui Otto Greffner) cel care, de asemenea, a fost ani de-a rândul animatorul vieţii sportive din Şiria şi cel care a condus lucrările de construcţie a acestui stadion, în anii 1948-1949.

Primele menţiuni despre fotbal la Şiria ne parvin din anul 1908. Au trecut aşadar mai mult de 100 de ani de când pe aceste meleaguri se bate mingea cu piciorul.

Foşti sau actuali jucători, antrenori, conducători ori simpli suporteri ne-am adunat astăzi aici pentru a cinsti evenimentele. Este o întâlnire a aducerilor aminte, o întâlnire de suflet.

Pentru ca spectacolul să fie complet, veterani ai fotbalului şirian, constituiţi într-o echipă de old-boys, cum se zice acum, vor întâlni o echipă similară formată din foste glorii ale fotbalului arădean, în frunte cu cei care au învins pe Feynoord Rotterdam.

Echipa de handbal fete a Şcolii Generale ,,Ioan Slavici” din Şiria a reuşit pentru al doilea an consecutiv să câştige campionatul judeţean al şcolilor generale. Aceste tinere sportive, împreună cu cel care le-a pregătit, prof. Lucian Oniţa, vor fi premiate de către conducerea comunei.

Ca o frumoasă coincidenţă, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a stadionului, echipa de fotbal Şiriana Şiria, care a activat în campionatul trecut în categoria Onoare, a reuşit să promoveze în eşalonul de elită a fotbalului arădean. Astăzi are loc în faţa dumneavoastră şi prezentarea lotului cu care Şiriana va aborda campionatul viitor. Şi pentru a vă arăta de ce sunt în stare, băieţii noştri vor întâlni apoi, într-o partidă amicală, echipa fanion a judeţului nostru, UTA.

Ne aşteapă aşadar momente emoţionante dar şi un regal fotbalistic. Să ne bucurăm că putem fi participanţi activi ai unui asemenea eveniment, de povestit nepoţilor.

OTTO GREFFNER

UN MARE ANIMATOR AL FOTBALULUI ŞIRIAN

Otto Grefner s-a născut la Şiria în 5 noiembrie 1927, într-o familie de etnie germană care mânca fotbalul pe pâine. Tatăl său, Gheorghe Greffner a fost sufletul echipei locale în anii '20 – '30, evoluând timp de doi ani la AMEFA Arad, în Divizia A. Iată ce spune Otto Greffner în lucrarea sa ,,Aspecte istorice din mişcarea sportivă a comunei Şiria" despre acesta: ,,Tatăl meu nu a precupeţit niciun efort şi şi-a petrecut o bună parte din timpul liber pe terenul de fotbal sau la sediul clubului. Locuinţa noastră a fost tot timpul deschisă pentru sportivi. În casa noastră au fost făurite multe planuri pentru viitor."

Apecierea de care s-a bucurat Gheorghe Greffner printre oamenii de fotbal ai vremii din Şiria s-a reliefat atunci când în urma celui de-al doilea război mondial, la şedinţa de constituire a noului club sportiv, la 14 iulie 1945, a fost ales ca director tehnic al clubului chiar în lipsă, fiind deţinut politic timp de opt luni în lagărul de la Caracal.

Gheorghe Greffner s-a aflat în fruntea comisiei care între anii 1948 – 1949 a vegheat la construirea stadionului din Şiria. Lucrările de asanare şi nivelare a terenului s-au efectuat prin muncă voluntară de către populaţia comunei. Ţărani, cu căruţele, au transportat pământul şi materialele de construcţie. A fost o lucrare grandioasă, unică în judeţul Arad, o mândrie a întregii populaţii din Şiria.

Crescut în acest mediu, Otto Greffner a fost atras de timpuriu în activitatea sportivă. A început fotbalul la Şiria, apoi a activat, timp de doi ani, la juniorii de la UTA. La insistenţele tatălui său, în 1947 s-a reîntors la Şiria. În perioada studenţiei a jucat la Universitatea Cluj, avându-l ca antrenor pe fostul mare jucător Iuliu Baratky. În aceeaşi perioadă, Otto Greffner, riscându-şi pentru clubul din Şiria statutul de jucător divizionar, a evoluat, pe fals cum se spune, şi în echipa de la poalele cetăţii.

În 1953, după terminarea facultăţii, s-a reîntors, cu acte în regulă, la Şiria, deşi avea oferte de la Vagonul Arad, ce activa în Divizia B. A jucat sub culorile echipei şiriene până în anul 1964, când a îmbrăţişat activitatea de antrenor.

Otto Greffner – jucător la AS Şiriana Şiria

Timp de 17 ani, cu mici întreruperi, a antrenat echipa din Şiria. În decursul activităţii sale de antrenor a instruit şi promovat în echipă generaţii de tineri, obţinând rezultate merituoase.

Pe lângă activitatea pe tărâm sportiv, Otto Greffner s-a afirmat şi ca o personalitate importantă în domeniul istoriei, cu o bogată activitate de cercetare ştiinţifică. În calitate de doctor în istorie, este autorul mai multor cărţi şi a peste 40 de lucrări pe diferite teme. Majoritatea temelor abordate sunt legate de istoria României, în special a Transilvaniei şi Banatului. S-a ocupat în mod special de istoria germanilor (şvabilor) din România.

A desfăşurat o bogată activitate la diferite instituţii de învăţământ din România şi la Muzeul Judeţean Arad. A plecat mai apoi în Germania activând la Universităţile din München şi Basel.

Ca o recunoaştere a incontestabilelor sale merite la dezvoltatea sportului şirian, a fotbalului în mod special, conducerea Primăriei Şiria, cea care a găsit resursele de renovare a stadionului, a hotărât ca această modernă bază sportivă să poarte de astăzi numele ,,Otto Greffner".

DATE IMPORTANTE DIN ISTORIA FOTBALULUI ŞIRIAN

* primele informaţii despre jocul cu mingea la Şiria, una improvizată din cauciuc, datează din anul 1908.

* jocul cu o minge din piele este amintit prima dată la Şiria în anul 1908, când proprietarul fabricii de coniac şi spirt ,,Zwack" din Şiria, francezul Andre Dephanis, aduce o astfel de minge din Franţa.

* primul joc de fotbal la Şiria s-a desfăşurat în anul 1908, împotriva echipei AAC din Arad. Jocul s-a desfăşurat pe un teren improvizat la marginea comunei, în zona gării (locul târgului), a avut mai mult un caracter demonstrativ şi a fost urmărit de un numeros public.

* în anul 1910 a luat fiinţă primul club de fotbal din Şiria, care a funcţionat pe lângă fabrica de coniac şi spirt. Preşedintele clubului a fost ales Carol Fessler, iar jucătorii erau în special angajaţii fabricii.

* în anul 1913 s-a organizat primul campionat al judeţului (comitatului) Arad, la care au participat zece echipe. Şirienii au reuşit să se situeze pe locul III, o performanţă deosebită.

* în anul 1929 a avut loc reorganizarea Federaţiei Române de Fotbal. În vestul ţării a luat fiinţă ,,Liga de Vest", formată din trei serii care cuprindeau cele mai bune echipe de fotbal din judeţele Arad, Timiş şi Bihor, exceptând echipele divizionare. A fost un campionat interjudeţean, echipa din Şiria făcând parte din Seria a II-a, alături de celelalte competitoare din judeţul Arad şi de câteva echipe din judeţul Timiş.

* în anul 1930 a avut loc o adevărată senzaţie în lumea fotbalului din vestul României. A.S. Şiria a câştigat campionatul ,,Ligii de Vest", fiind declarată cea mai bună echipă din mediul rural.

Ca o recompensă a evoluţiei excelente a formaţiei şiriene, Federaţia Română de Fotbal a deplasat echipa naţională a României pentru un joc amical la Şiria. Echipa naţională se afla pe drumul de întoarcere spre Bucureşti şi a făcut o escală la Arad, după ce a participat la prima ediţie a Campionatului Mondial care s-a desfăşurat în Uruguay.

În ziua de 5 septembrie 1930 a avut loc jocul de fotbal, pe terenul de la locul târgului din Şiria, în faţa a peste 1500 de spectatori. Rezultatul final al partidei a fost unul extraordinar, 1-1, în naţionala României evoluând printre alţii Sfera, Ploeşteanu, Burger, Kotormany şi Bindea.

* în anii 1931, 1932, 1934 şi 1936 formaţia din Şiria a câştigat campionatul ,,Ligii de Vest", care în 1933 s-a transformat în campionat judeţean.

* în anii 1931 şi 1937 echipa şiriană a câştigat ,,Cupa Judeţului Arad”, o competiţie de mare prestigiu.

* perioada cuprinsă între anii 1929 – 1937 este considerată ca fiind cea mai bună a fotbalului din Şiria.

* în anul 1931, A.S. Şiria, după ce a câştigat faza judeţeană a Cupei României, a întâlnit pe teren propriu echipa U.D.R. Reşiţa, care evolua în Divizia A. Oaspeţii s-au impus greu cu 3 -1.

* în anul 1932, în urma unor neînţelegeri, a avut loc o scindare a clubului. Astfel s-au format două cluburi; Şiriana şi Triumviratul. Din lipsă de fonduri, Şiriana s-a retras din campionat în anul 1934, iar Triumviratul, în ciuda scindării, a continuat să joace în campionat tot sub numele de A.S. Şiria.

* în anul 1935, în formaţia şiriană a apărut Bőzsi Fazekas, prima femeie jucătoare de fotbal din România, care a primit cu mare greutate din partea Federeţiei Române de Fotbal dreptul de a fi legitimată. În campionatul 1935 – 1936 aceasta a reuşit să înscrie 18 goluri în 12 partide.

* în vara anului 1936, echipa din Şiria a fost invitată şi a efectuat un turneu cu jocuri, în mai multe oraşe din Transilvania.

* la finalul campionatului 1947 – 1948, echipa din Şiria devine din nou campioană judeţeană.

* în vara anului 1948 au început lucrările de asanare a terenului şi de construcţie a actualului stadion comunal, coordonatorul acestora fiind Gheorghe Greffner, directorul sportiv al clubului. A fost o realizare grandioasă, unică în judeţ, o mândrie a tuturor şirienilor. Terenul de joc a fost amenajat de specialişti ai clubului U.T.A., iar sămânţa de iarbă englezească a fost adusă de la Bucureşti.

* în ziua de 4 iunie 1949 a avut loc primul joc pe noul stadion al comunei, împotriva Victoriei Ineu (scor 2 – 0). Lucrările la tribună au continuat pe toată durata anului 1949.

* în anul 1949, echipa din Şiria, deşi s-a clasat doar pe locul III, în urma unor contestaţii a fost declarată campioană judeţeană.

* o altă perioadă pozitivă a fotbalului şirian a fost cea cuprinsă între anii 1954 – 1957. Evoluând în campionatul regiunii Banat, în ediţia 1955 – 1956, Şiriana s-a clasat pe locul V, un rezultat foarte bun.

* în data de 24 iunie 1956, în prezenţa a 3500 de spectatori, s-a desfăşurat la Şiria jocul dintre echipa locală şi Vőrős Meteor din Gyula – Ungaria. Scor final 2 – 1 în favoarea oaspeţilor.

* la sfârşitul sezonului competiţional 2002 – 2003 Şiriana Şiria a devenit campioană judeţeană obţinând promovarea în Divizia C ( a rezistat un singur sezon) şi a câştigat de asemenea faza judeţeană a Cupei României.

* 31 iulie 2011 – în urma lucrărilor de modernizare, stadionul din Şiria a căpătat o nouă înfăţişare. Astăzi are loc inaugurarea în noile sale haine şi sub o nouă denumire – ,,Stadionul Otto Greffner".

Majoritatea datelor din acest material sunt culese din lucrarea ,,Aspecte istorice şi momente din mişcarea sportivă a comunei Şiria" – autor dr. Otto Greffner, 1997

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support